Non-disclosure agreement (NDA) | Wet & Recht (2024)

Kennis Artikelen Civiel recht

Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd en is wellicht niet meer (volledig) actueel.

Er zijn veel situaties denkbaar waarin u gegevens en informatie deelt met anderen, maar waarin u niet wil dat deze gegevens worden doorgespeeld aan derden (zoals bijvoorbeeld concurrenten). Een non-disclosure agreement, ook wel afgekort tot ‘NDA’, kan dan uitkomst bieden.

In dit artikel bekijken we wat een non-disclosure agreement is, hoe u er een opstelt, in welke situaties het verstandig is om een non-disclosure agreement te gebruiken en in welke situaties een NDA juist niet (echt) geschikt is.

Non-disclosure agreement

De Engelse term ‘non-disclosure agreement’ wordt ook veel in het Nederlands gebruikt. Eigenlijk wordt daar gewoonweg een geheimhoudingsovereenkomst mee aangeduid: iemand vertelt een ander iets, die ander moet dat geheim houden.

De situaties waarin een non-disclosure agreement wordt gebruikt zijn divers. Denk onder meer aan:

  • een arbeidsrelatie, waarin de werknemer concurrentiegevoelige informatie van de werkgever onder ogen krijgt;
  • gesprekken met een overnamekandidaat die inzage zal krijgen in de administratie van de onderneming;
  • het aan investeerders geven van informatie over producten die (nog) niet door intellectueel eigendomsrechten zijn beschermd.

Uiteraard zijn er nog veel meer situaties waarin een non-disclosure agreement gebruikt kan worden. Moet er iets geheimgehouden worden, dan zal een NDA over het algemeen bruikbaar zijn (al hoeft dat niet altijd de beste keuze te zijn).

Opstellen non-disclosure agreement

Bij het opstellen van een non-disclosure agreement, is het natuurlijk van belang dat er wordt voldaan aan de algemene eisen die aan een overeenkomst kunnen worden gesteld. Maak duidelijk wie de partijen bij de overeenkomst zijn en laat beide partijen (inclusief datum) ondertekenen.

Daarnaast zal er duidelijk moeten worden gemaakt welke informatie precies geheim moet blijven en welke informatie niet onder de non-disclosure agreement valt. Ook is het verstandig om een boete op te nemen in het geval de overeenkomst wordt overtreden.

Gaat het om grote belangen, dan is het ten zeerste te overwegen om niet zelf aan de slag te gaan, maar een jurist in te schakelen om de non-disclosure agreement op te stellen. Zo weet je in elk geval zeker dat je geen gedeeltes mist of verkeerd formuleert. Ook wanneer het om een non-disclosure agreement met een werknemer gaat, is er extra regelgeving van toepassing.

Wanneer is een NDA minder geschikt?

Er zitten nadelen aan het gebruik van een non-disclosure agreement. Een van deze nadelen is dat veel wederpartijen in de praktijk op juridische gronden géén non-disclosure agreement tekenen. In bepaalde gevallen is het tekenen van een dergelijke overeenkomst namelijk erg risicovol.

Daarnaast zijn er bewijstechnische problemen bij overtreding ervan. Zo is het vaak erg lastig om overtreding van de non-disclosure agreement te bewijzen. Om dit te ondervangen kan eventueel aanvullend gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een relatiebeding of concurrentiebeding, indien dat juridisch gezien geen extra problemen met zich meebrengt.

Ook kan het problematisch zijn dat de boete de schade vaak niet dekt of dat de schadevergoeding (indien dat hard kan worden gemaakt) niet verhaald kan worden op de overtreder. Daarom is aan te bevelen om naast de non-disclosure agreement ook enkel de informatie te delen die strikt noodzakelijk is.

Conflict rondom non-disclosure agreement

Bij het opstellen van een non-disclosure agreement hoopt u natuurlijk dat het nooit tot een conflict zal komen. Gebeurt dat onverhoopt wel, dan kan aan de hand van het aanwezige bewijs en aan de hand van de bewoordingen van de overeenkomst worden bekeken wat uw juridische positie is.

Is de non-disclosure agreement goed opgesteld en is er voldoende bewijs, dan kunnen er in de regel stappen worden ondernomen tegen degene die het heeft verbroken. Zijn er fouten bij het opstellen van de NDA gemaakt of is er niet voldoende bewijs, dan zal het nemen van juridische stappen aanzienlijk lastiger zijn, maar ook dan is dit vaak niet onmogelijk.

Wanneer er een conflict ontstaat of dreigt te ontstaan, is het in elk geval verstandig om met een jurist contact op te nemen om de zaak tot een zo goed mogelijk einde te brengen.

Non-disclosure agreement – Conclusie

Een non-disclosure agreement is een geheimhoudingsovereenkomst. Als deze goed is opgesteld, kunt u hiermee geheimhouding van bepaalde informatie afdwingen. In sommige gevallen is het overigens verstandig om de NDA te combineren met andere maatregelen zoals een ‘need-to-know’-beleid of een relatiebeding.

Wenst u een non-disclosure agreement op te laten stellen en is het belang bij de overeenkomst groot? Dan is het ten zeerste te overwegen om hier een jurist voor in te schakelen. Zijn er conflicten ontstaan rondom een NDA of dreigen die te ontstaan? Ook dan is het verstandig juridische hulp in te schakelen.

Auteur

Non-disclosure agreement (NDA) | Wet & Recht (1)

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.

Non-disclosure agreement (NDA) | Wet & Recht (2024)

FAQs

What are the 5 key elements of a non-disclosure agreement? ›

7 Key elements to a non-disclosure agreement
  • Identification of involved parties. ...
  • Definition of the confidential information. ...
  • Information ownership. ...
  • Exclusions not considered confidential. ...
  • Obligations and requirements of the involved parties. ...
  • Effective agreement period. ...
  • Consequences of a breach.
Jan 23, 2023

What are the three types of NDA? ›

There are three types of NDAs: unilateral, bilateral, and multilateral. Read on to learn when you should use each type.

How well do NDAs hold up in court? ›

NDAs that prevent people from speaking about any of these acts usually do not hold up in court, even if they are otherwise valid. Similarly, California courts will not enforce an NDA if the information it seeks to protect is already known to the public or is illegal in nature.

Does NDA mean non-disclosure agreement? ›

NDAs, or non-disclosure agreements, are legally enforceable contracts that create a confidential relationship between a person who has sensitive information and a person who will gain access to that information.

What are the red flags for NDA? ›

Before signing an NDA, look out for seven crucial red flags that could limit your freedom or expose you to risks, including broad definitions of confidential information, indefinite duration, lack of mutuality, restrictive non-compete clauses, absence of provisions for legal disclosures, unclear remedies for breach, ...

How enforceable are NDAs? ›

NDAs are enforceable once signed, provided they have been drafted and executed properly. Unilateral NDAs need only the signature of the receiving party, whereas mutual non-disclosure agreements need the signatures of both parties.

When should you not use an NDA? ›

The red flag of misuse is when you ask for an NDA for a pitch meeting, a meet and greet, or a job interview. If your idea can be stolen after meeting someone for an hour for the first time, causing you irreparable harm in market, it's probably not a very good idea, or you're a terrible business person.

How long do NDAs last? ›

Typically, the standard use for NDAs ranges from one to five years. However, this all depends on the nature of the transaction or market conditions. As an employer or business owner, it's in your best interest to enforce an NDA for as long as possible.

Can I work for a competitor if I signed a non-disclosure agreement? ›

While companies cannot prevent other businesses from hiring their employees, the non-disclosure agreement is very effective at preventing employees of a company from using proprietary information as a bargaining tool for recruitment from competing firms.

Does an NDA need to be notarized? ›

Do NDAs need to be notarized in California? NDAs do not necessarily need to be notarized in California to be enforceable.

Can an NDA prevent you from talking to a lawyer? ›

Talking to a lawyer about private company matters is never a breach of your NDA.

What voids an NDA? ›

Many non-disclosure agreements are illegal and void when they attempt to limit reporting of crime.

Can NDA be retroactive? ›

This way, the agreement will protect past information, but you can also be accurate in having the date of signing on the agreement. It is not illegal to 'backdate' a Non-Disclosure Agreement, but it is not exactly common practice. However, as long as both you and the other party sign, then it will be effective.

What happens if an NDA is broken? ›

Since NDAs are civil contracts, breaking one isn't technically a crime. However, it could come with severe financial penalties. Violating an NDA leaves you open to lawsuits from your employer, and you could be required to pay financial damages and possibly associated legal costs.

What to know before signing an NDA? ›

Before you sign an NDA, keep the following seven points in mind.
  • Parties to the agreement. ...
  • Identification of what information is confidential. ...
  • Time frame of the agreement. ...
  • Return of the information. ...
  • Obligations of the recipient. ...
  • Remedies for breaches of agreement. ...
  • Other clauses.
Apr 17, 2024

What does a good NDA look like? ›

The nondisclosure agreement should identify the parties to the agreement and which one is the disclosing party, or side sharing the information, and the recipient. Names and addresses of the parties should be included. The agreement should also identify other individuals who may be parties to the agreement.

What voids a non-disclosure agreement? ›

Many non-disclosure agreements are illegal and void when they attempt to limit reporting of crime.

What to watch out for in an NDA? ›

The scope of the sensitive information you may be required to keep confidential must be defined within the document. If an NDA states a scope that may infringe on your future ability to work within your field, you may want to consider the future ramifications that could come by signing.

What are the important clauses in a non-disclosure agreement? ›

Clauses pertaining to legal remedies and consequences for breach, such as termination, injunctions and indemnification, should be included in the NDA. The injunctive relief seeks to restrain the defaulting party from continuing any acts or omissions that may continue to cause loss or damage to the aggrieved party.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6049

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.